Community input sought on waterfront plans

Published on 02 July 2019

Mangonui concept design - circular wharf

A working group is seeking community feedback on plans to redevelop Mangonui’s waterfront into a vibrant public space that connects the village with the harbour and supports a wider range of recreational activities.

The Mangonui Waterfront Facilities Working Group has created a draft concept plan for a waterfront redevelopment which the Far North District Council would partly fund. The group has pulled together ideas put forward by the community and developed these into a big picture, which includes:

Extending the circular wharf alongside the curved section of boardwalk near the Mangonui War Memorial and installing a gangway and pontoon at the wharf

Extending the southern end of the boardwalk about 550 metres to Māori Point (opposite Grey Street)

Creating a walkway from Māori Point to the reserve next to State Highway 10

Replacing an 80-metre-long, interim, safety barrier, which was installed at the boardwalk last year to comply with a resource consent, with planter boxes and seats

Building a wharf up to 600mm below the boardwalk between Four Square and the War Memorial to remove the need for a safety barrier (the wharf would be ramped at the Four Square end to provide easy access to the boardwalk above) 

Replacing a jetty near Thomas Street with a new jetty, gangway, pontoon and tidal steps

Reconfiguring some parking spaces and installing new streetlights.

 

The working group is not proposing any safety barriers between Thomas Street and Four Square. However, a safety barrier may be required along a section of the new boardwalk between Thomas Street and Esquire Motel. This is because the boardwalk’s primary use will be as a thoroughfare, not as a wharf, and the Building Code requires a safety barrier where there is a fall of 1 metre or more. If possible, the existing safety barrier will be installed here to reduce project costs.

 

Working group spokesperson Eddie Aickin says the concept plan is designed to connect the village with the harbour and provide access to the water for recreational activities, including boating, fishing and swimming.

 

“We have tried to come up with a plan that minimises the need for safety barriers and supports a wider range of activities at the waterfront, so it becomes a more vibrant public space.”

 

The working group is inviting community feedback on the draft concept plan until 31 July. “We are trying to create a plan that has broad community support and is compliant with the law. However, ultimately consent authorities and the consent process will determine the final design, including where safety barriers are needed.”

 

Mr Aickin says the Council has $1.12 million to deliver some elements of the concept which may be eligible for a Provincial Growth Fund grant. “We need to demonstrate that the project will create tourism jobs and help Māori and the wider community to realise their aspirations. We will seek feedback from the community, hapu Matarahurahu and kaitiaki o Ngāti Kahu on other elements of the redevelopment before lodging a resource consent application. An expected outcome is to enrich the experience of Mangonui and the harbour for residents and visitors to the area with signs explaining historic, cultural and ecological values.”